Piotr Piekarski

PIEKARSKI PIOTR

podoficer WP, sprinter- średniodystansowiec bydgoskiego Zawiszy, olimpijczyk z Barcelony (1992).

Urodzony 10 kwietnia 1964 w m. Brusy, woj. bydgoskie, absolwent Technikum Samochodowego w Bydgoszczy, lekkoatleta (180 cm, 72 kg) bydgoskiego Zawiszy (1980-1997, trener Sylwester Niebudek) specjalizujący się w biegu na 800m. 9-krotny reprezentant Polski w meczach międzypaństwowych 1985-1994 (10 startów, 4 zwycięstwa indywidualne) i 9-krotny mistrz kraju: na 800 m (1985, 1988-1991, 1993-1995) i 4×400 m (1988) oraz 2-krotny halowy mistrz Polski: na 400 m (1984) i 800 m (1987) z rekordem życiowym na 800 m – 1.45.20 (9 września 1990 Rieti). Pierwszy sukces na arenie międzynarodowej odniósł podczas mistrzostw Europy juniorów w Schwechat (1983), gdzie w biegu na 800 m zdobył srebrny medal (1.47.70). Był także medalistą (brązowym) mistrzostw Europy seniorów w Splicie (1990), gdzie przebiegł 800 m w 1.45.76. Uczestnik mistrzostw świata w Tokio (1991) – 5 m. w finale 800 m (1.45.44), 3-krotny uczestnik finału Pucharu Europy, gdzie w biegach na 800 m zajął miejsca: 1985 w Moskwie (2), 1987 w Pradze (7) i 1993 w Rzymie (7). Startował także na Uniwersiadzie w Sheffield (1991), gdzie w biegu na 800 m odpadł w eliminacjach (1.46.86). Podoficer WP. Żonaty (jedno dziecko). Mieszka w Bydgoszczy.

Bibl.: Głuszek, Leksykon 1999, s. 299; Pawlak, Olimpijczycy, s. 202 (tu błędne dane dot. kariery sportowej); Kurzyński, Mecze mężczyzn 1984-2002 (oprac. niepubl.); MP mężczyzn 1945-2002 (oprac. PZLA niepubl.); Encyklopedia (Statystyczna) LA , s. 31, 120, 121, 139, 152; Wyniki HMP 1933-2002 (oprac. niepubl.); “Lekkoatleta”, 1992, nr 9, s.18
*1992 Barcelona: 800 m – 1 m. w I przedb. (8 zaw.) z czasem 1.48.51, w III półfin. nie ukończył biegu z powodu dyskw. (zw. w finale W. Tanui, Kenia – 1.43.66).

« powrót do listy
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.