Inne

AKREDYTACJE DZIENNIKARSKIE NA IGRZYSKA XXXII OLIMPIADY - TOKIO 2020

Polski Komitet Olimpijski uprzejmie informuje, że – zgodnie z wytycznymi MKOl - po zasięgnięciu opinii przedstawiciela Klubu Dziennikarzy Sportowych dokonał podziału postawionych mu do dyspozycji miejsc akredytacyjnych dla dziennikarzy i fotoreporterów na Igrzyska XXXII Olimpiady TOKIO 2020.

Akredytacje dziennikarskie (E)
1. Ringier Axel Springer Polska - 4 miejsca („PS”, „Fakt”, Onet)
2. Interia.pl - 1 miejsce
3. Agora - 4 miejsca („Gazeta wyborcza”, sport.pl)
4. Super Express - 1 miejsce

Rezerwa:
1. Agencja FotoOLIMPIK - 1 miejsce
2. Weszlo.com - 1 miejsce

Polski Komitet Olimpijski pierwotnie otrzymał skromniejszą od obecnie rozdzielanej pulę miejsc akredytacyjnych, ale w wyniku negocjacji prowadzonych z MKOl udało mu się ją zwiększyć. Mimo tych działań do pełnej satysfakcji jest jeszcze daleko i dlatego nadal będziemy zabiegać o dodatkowe akredytacje. Skuteczności naszych zabiegów w chwili obecnej nie możemy jednak zagwarantować. O wszelkich postępach w tej sprawie będziemy informować.

W najbliższych dniach do redakcji, którym zostały przyznane akredytacje prześlemy informacje nt. dalszych działań jakie należy podjąć w ramach procedury akredytacyjnej na tokijskie igrzyska. Do redakcji trafi m.in. przewodnik dot. zakwaterowania i warunków rezerwacji noclegów na czas igrzysk. Jak informowaliśmy wcześniej, na obecnym etapie nie jest jeszcze niezbędne imienne wskazanie wysłanników poszczególnych redakcji – tego będziemy oczekiwać dopiero jesienią br.

Polski Komitet Olimpijski

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AKREDYTACJE DZIENNIKARSKIE NA 2. IGRZYSKA EUROPEJSKIE

Polski Komitet Olimpijski informuje, że rozpoczęła się procedura akredytacyjna dla dziennikarzy i fotoreporterów zainteresowanych obsługą 2. Igrzysk Europejskich, które w dniach 21-30 czerwca 2019 r. odbędą się w stolicy Białorusi – Mińsku.

O akredytacje można ubiegać się wyłącznie za pośrednictwem strony internetowej https://minsk2019.by/en/media.

AKREDYTACJE DZIENNIKARSKIE NA IGRZYSKA XXXII OLIMPIADY - TOKIO 2020

Polski Komitet Olimpijski, działając w porozumieniu z Międzynarodowym Komitetem Olimpijskim oraz Komitetem Organizacyjnym Igrzysk XXXII Olimpiady w Tokio, rozpoczyna procedurę akredytacyjną na tę imprezę, dotyczącą dziennikarzy i fotoreporterów.

O akredytacje będą mogły ubiegać się - za pośrednictwem macierzystych Redakcji lub Wydawnictw (agencji, dzienników, tygodników, miesięczników, magazynów i portali internetowych, z wyłączeniem portali i stron prowadzonych przez nadawców telewizyjnych i radiowych) - osoby zawodowo wykonujące prace dziennikarskie lub fotoreporterskie.

Pierwszy, obecnie rozpoczynany etap procedury akredytacyjnej, polega na zgłoszeniu przez Redakcje lub Wydawnictwa ich liczbowego zapotrzebowania na miejsca akredytacyjne. Zgłoszenia takiego można dokonać czytelnie wypełniając załączony formularz. Oprócz podstawowych danych

o aplikującej  o akredytacje Redakcji lub Wydawnictwie, zawiera on rubryki, do których należy wpisać postulowaną liczbę akredytacji (zwracamy uwagę na ich różne kategorie). Prosimy, aby do zgłaszania redakcyjnych potrzeb podejść z dużą rozwagą i aplikować tylko o realne liczby akredytacji, uwzględniając przy tym potencjał kadrowy i finansowy danej Redakcji lub Wydawnictwa.

Formularz zgłoszenia należy opatrzyć pieczątką nagłówkową Redakcji lub Wydawnictwa oraz podpisem Redaktora Naczelnego (Dyrektora Wydawnictwa) lub jego Zastępcy. Tak przygotowane
i zeskanowane zgłoszenie należy do dnia 19 listopada br. przesłać do PKOl pod adresem poczty elektronicznej: akredytacje@pkol.pl.

Listę Redakcji i Wydawnictw, którym zostaną przyznane akredytacje, PKOl opublikuje na swojej stronie internetowej w dniu 15 stycznia 2019 r. (opóźnienie w stosunku do pierwotnie podanego  terminu jest spowodowane prowadzonymi z MKOl negocjacjami w sprawie przyznania Polsce większej liczby akredytacji – przepraszamy!)  W kolejnych tygodniach (od połowy stycznia) PKOl będzie zbierał od tych Redakcji i Wydawnictw (a ściślej – od osób wskazanych w formularzu  jako kontaktowe) ewentualne  dodatkowe informacje, jednak nie będą one jeszcze dotyczyć wskazania konkretnych osób mających igrzyska w Tokio obsługiwać – ich dane osobowe będą gromadzone dopiero jesienią 2019 r.

Wszystkie zainteresowane otrzymaniem akredytacji Redakcje i Wydawnictwa zachęcamy do zapoznania się z zamieszczonym poniżej dokumentem "Tokio 2020", obejmującym kilka istotnych informacji z miasta igrzysk, pozyskanych przez przedstawiciela PKOl na miejscu, podczas międzynarodowego rekonesansu w dniach 4-8 września br.

Jednocześnie informujemy, iż stacje radiowe i telewizyjne, które nie nabyły praw nadawczych do igrzysk w Tokio o akredytacje typu ENR (non-rightsholders) będą mogły, tak jak odbywało się to dotąd, ubiegać się bezpośrednio w MKOl, wyłącznie za pośrednictwem strony internetowej: www.olympic.org/accred2020 w okresie od 24 stycznia do 15 marca 2019 roku.

Dokument "Tokio 2020"
Formularz zgłoszeniowy dla Redakcji i Wydawnictw

Polski Komitet Olimpijski
Warszawa, 12 września 2018 r.

Sponsor Strategiczny

Sponsor Generalny