Inne

Akredytacje dziennikarskie i fotograficzne na ZIO PyeongChang 2018

Informujemy, że do Polskiego Komitetu Olimpijskiego nadesłano zgłoszenia opiewające łącznie na: 19 akredytacji dziennikarskich (typu "E") i 13 akredytacji fotoreporterskich (typu "EP") na Zimowe Igrzyska Olimpijskie, które w dniach 9-25.02.2018 roku odbędą się w koreańskim PyeongChang.

Międzynarodowy Komitet Olimpijski postawił do naszej dyspozycji 13 akredytacji dziennikarskich oraz 7 fotoreporterskich. Po analizie zgłoszeń, stosując się przy tym do priorytetów wyznaczonych przez MKOl oraz uwzględniając treść specjalnej rezolucji nt. podziału akredytacji, przyjętej jeszcze w 2015 roku przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Prasy Sportowej (AIPS) - po zapoznaniu się z opiniami przedstawicieli Klubu Dziennikarzy Sportowych i Izby Wydawców Prasy - postanowiliśmy o następującym rozdysponowaniu puli miejsc akredytacyjnych przypadających na nasz kraj:

Akredytacje dziennikarskie ("E")
1. Polska Agencja Prasowa - 1 miejsce
2. Rzeczpospolita - 1 miejsce
3. Polska Press Grupa - 2 miejsca
4. Agora - 2 miejsca
5. Super Express - 1 miejsce
6. Gazeta Polska Codziennie - 1 miejsce
7. Przegląd Sportowy & Onet - 2 miejsca
8. Magazyn Olimpijski - 1 miejsce
9. Interia.pl - 1 miejsce
10. Wirtualna Polska - 1 miejsce

Rezerwa:
1. Polski-Sport.pl
2. Wirtualna Polska (ew. drugie miejsce)
3. Wirtualna Polska (ew. trzecie miejsce)

Akredytacje fotoreporterskie ("EP")
1. Polska Agencja Prasowa - 1 miejsce
2. Agora - 1 miejsce
3. Super Express - 1 miejsce
4. Polska Press Grupa - 1 miejsce
5. Przegląd Sportowy - 1 miejsce
6. Magazyn Olimpijski - 1 miejsce
7. Wirtualna Polska - 1 miejsce

Rezerwa:
1. Interia.pl
2. Kronika 24.pl
3. Foto Olimpik

Polski Komitet Olimpijski podejmuje starania o uzyskanie z MKOl dodatkowych miejsc akredytacyjnych, ale szanse na to są niewielkie (w stosunku do ZIO w Soczi pulę akredytacji dla prasy europejskiej ograniczono o 30%). Prawdopodobnie otrzymanie dodatkowych miejsc będzie możliwe jedynie w sytuacji, gdyby któryś z narodowych komitetów olimpijskich zrezygnował z akredytacji jemu przyznanej (lub przyznanych). O ile tylko taka ewentualność wystąpi - niezwłocznie o tym zainteresowanych powiadomimy.

Redakcje, którym PKOl przyznał miejsca akredytacyjne (j. w.) proszone są o przekazanie - zgodnie z wymogami Komitetu Organizacyjnego POCOG - pod adresem mailowym media@pkol.pl w terminie do dnia 15 grudnia br. następujących, uaktualnionych danych:

* pełna nazwa Redakcji
* adres pocztowy - ulica, nr domu, nr pocztowego kodu adresowego, miasto
* główny numer telefonu Redakcji
* główny adres mailowy Redakcji
* nazwisko i imię osoby odpowiedzialnej w Redakcji za przebieg procedury akredytacyjnej
* stanowisko służbowe osoby j. w.
* numer telefonu komórkowego oraz adres mailowy osoby j. w.

Zwracamy uwagę na fakt, iż na obecnym etapie procedury do PyeongChang i Lozanny są przekazywane jedynie dane liczbowe nt. akredytacji. O wskazanie konkretnych dziennikarzy i fotoreporterów obsługujących igrzyska poprosimy Redakcje na początku czerwca 2017 r. Już dziś jednak zwracamy uwagę na fakt, iż delegowane do Korei Południowej osoby będą musiały legitymować się paszportami ważnymi co najmniej do dnia 18 października 2018 r.
Jednocześnie - gdyby w jakiejkolwiek fazie procedury akredytacyjnej okazało się, iż Redakcja rezygnuje z przyznanej (lub przyznanych) jej akredytacji - prosimy aby niezwłocznie poinformowała o tym fakcie (pod adresem jak wyżej) Polski Komitet Olimpijski.
Prosimy pamiętać, że zbyt późna rezygnacja lub niezgłoszenie się do akredytacji w miejscu igrzysk może skutkować pozbawieniem polskiej prasy kilku akredytacji na igrzyska następne, a Redakcję, która taką sytuację spowoduje automatycznie pozbawi to możliwości ubiegania się o akredytacje na kolejne igrzyska (w latach 2020 i 2022).

Ponadto informujemy, że jeszcze przed świętami Bożego Narodzenia Redakcjom, którym zostały przyznane akredytacje na igrzyska w PyeongChang prześlemy krótką informację nt. obecnego stanu przygotowań do tej imprezy oraz warunków zakwaterowania, transportu i pracy dziennikarzy, i fotoreporterów.

Polski Komitet Olimpijski
Warszawa, 30 listopada 2016 r.

Sponsor Strategiczny

Sponsor Generalny