Paryż 2024: Francja zaprosi świat do swojego stołu

Jak poinformowało polskieradio24.pl, stołówka w wiosce olimpijskiej podczas Igrzysk XXXIII Olimpiady Paryż 2024, która ma być „największą restauracją świata”, ma pomieścić 3500 osób.

Dla blisko 15 000 olimpijczyków menu zawierać ma 500 pozycji przysmaków kuchni francuskiej. Zabraknie tylko wina. Organizatorzy igrzysk ujawnili, że w wioskowej stołówce olimpijskiej będzie serwowanych 40 tys. posiłków dziennie, które przygotowywać będą najlepsi francuscy restauratorzy.

Jeden z nich – mistrz Alexandre Mazzia, którego restauracja AM w Marsylii zdobyła trzy gwiazdki przewodnika Michelin – przedstawił przepis na gniecioną ciecierzycę z ziołami i sosem z wędzonej ryby.

Podczas specjalnej prezentacji także inni szefowie kuchni zaprezentowali swoje dania, a były wśród nich wyszukane risotto z komosy ryżowej i mus czekoladowy z malinami.

Catering w wiosce olimpijskiej i innych miejscach igrzysk w Paryżu będzie nadzorowała francuska firma gastronomiczna Sodexo. Ma ona za zadanie uczynienia z IO 2024 odpowiedniej okazji do poznania legendarnej francuskiej gastronomii.

Jak zapewnił szef Sodexo sportowcy będą mieli także dostęp do punktów gastronomicznych typu „chwyć i jedź”, w tym jednego dedykowanego wyłącznie kuchni francuskiej, przygotowywanej przez szefów kuchni.

W wiosce olimpijskiej znajdzie się również piekarnia produkująca francuskie bagietki – uznane przez ONZ za światowe dziedzictwo – oraz inne pieczywo. Dostępne będą również croissanty.

Jednak jak zaznaczają organizatorzy tej największej imprezy sportowej na świecie, żadne wino, ani żadna forma alkoholu nie będzie oferowana olimpijczykom w wiosce. Szampan i alkohole będą zarezerwowane wyłącznie na imprezy VIP-owskie.

Stephane Chicheri, szef kuchni oddziału Sodexo zajmującego się obiektami i wydarzeniami sportowymi, podkreślił, że zapowiadane 500 pozycji w menu, zaspokoją potrzeby wszystkich dyscyplin sportowych, diet, nawyków żywieniowych i przekonań religijnych.

Ponadto – jak informuje polskieradio24.pl – francuskie igrzyska mają być przyjazne dla środowiska, więc główna restauracja w wiosce będzie używać wyłącznie naczyń wielokrotnego użytku. Wszystkie posiłki będą oparte na produktach sezonowych, a żywność pochodzenia roślinnego będzie stanowić jedną trzecią oferty w wiosce olimpijskiej. Mięso, nabiał i jaja będą produkowane we Francji. Importowane produkty, takie jak banany i ryż, będą ekologiczne lub będą miały certyfikat sprawiedliwego handlu.

Aby uniknąć marnotrawstwa, niewykorzystane towary zostaną przekazane bankom żywności i stowarzyszeniom. Resztki zostaną przetworzone na kompost lub wykorzystane do produkcji biogazu.

Igrzyska XXXIII Olimpiady Paryż 2024 odbędą się w dniach 26 lipca – 11 sierpnia 2024 roku. Jak do tej pory polscy sportowcy zdobyli 4 kwalifikacje: 3 w strzelectwie sportowym (karabin dowolny trzy postawy 50 m, pistolet sportowy 30+30 na 25 m, karabin pneumatyczny) oraz 1 w lekkoatletyce (maraton – minimum olimpijskie wypełniła Aleksandra Lisowska).

polskieradio24.pl/PKOl